APRENEM A FER UNA ENTREVISTA
.Què és una entrevista?
És un text que focalitza la conversa que han tingut dues persones, l’entrevistador/a i l’entrevistat que repon a les qüestions proposades. L’entrevista abans de realitzar-se ha d’estar pensada i ben estructurada, és a dir, seguir un ordre lògic en les preguntes, així doncs, no barregis temes, posa-hi coherència.
.Què és pretén amb una entrevista?
Donar a conèixer les opinions de la persona entrevistada, la seva manera de pensar, el seu caràcter, si pren partit en algun tema o no. Les preguntes que es realitzin sempre hauran d’anar encaminades a la finalitat que voldrem aconseguir. Si per exemple necessitem dades o opinions sobre un tema en concret per aportar llum a un treball, haurem de fer qüestions d’aquell tema. Cal fer preguntes interessants per tal que el lector mantingui l’interès per llegir-la i no sigui monòtona o avorrida, penseu que avui dia estem bombardejats d’informació i en descartem molta, de vegades un titular o un subtítol o una citació contundent ens pot portar a llegir l’entrevista o notícita. Serà feina del periodista aconseguir que sigui interessant pel lector/a.
.Estructura de l’entrevista:
En primer lloc, cal aportar una petita presentació de la persona que entrevistem. Heu de pensar que els lectors pot ser que no la coneguin, per tant, sempre serà necessari conèixer cinc cèntims de la “vida i miracles” d’aquella persona i així entendre el perquè de l’entrevista. Ha de ser breu, de dues a quatre línies no més llarga. Allí hi ha d’aparèixer la identitat de l’entrevistat/da i cal que hi surtin el seu nom, cognoms, procedència, ocupació, actualitat que està vivint i la descripció física o de caràcter, segons el que pretenem amb la nostra entrevista. Si la presentació és molt llarga pot fer-se cansada i d’aquesta manera el lector descarti la lectura de l’entrevista.
Tant la preparació de les preguntes com la seva redacció esdevenen tasques complicades i que poden durar minuts, inclús hores. Hem de tenir en compte que el protagonista és l’entrevistat i no l’entrevistador, per això haurem de fer preguntes on l’individu entrevistat pugui treure suc a les seves opinions: feina, política, religió… així com també els seus gustos personals o aficions, són aquestes curiositats les que sovint ens enganxen a les entrevistes, penseu que algunes de les més interessants apareixen a les darreres pàgines dels diaris: “L’entrevista” de El PuntAvui, “La contra” de La Vanguardia… i podríem seguir.
Dins d’una entrevista podem trobar dos tipus de preguntes:
1. Preguntes obertes: permeten a l’entrevistat/da respondre les preguntes amb llibertat i explaiar-se amb les seves opinions.
2. Preguntes tancades: demanen preguntes molt més concretes. Per exemple, serien les de resposta múltiple:
Ex:
-D’aquests quatre cotxes quin triaries?
Porsche, Ferrari, BMW, Seat;
o les de tipus:
-El teu color preferit?
-La cançó que escoltaries tota la tarda?
-Un llibre que t’emportaries a una illa deserta?
.TIPUS D’ENTREVISTA
En l’actualitat, les entrevistes que més atreuen són els qüestionaris i els tests, dues maneres ràpides de saber com és l’entrevistat, tant pel que fa a la seva personalitat com al seu caràcter. En podem trobar de dos tipus:
A) El Qüestionari Proust
Creat el 1864 perquè l’escriptor Marcel Proust fou el primer a respondre’l quan només tenia vint anys.
Ex:
.El teu principal defecte…
.El principal tret del teu caràcter…
.Els poetes preferits…
.Els noms que més t’agraden…
.Etc.
B) El qüestionari de dues opcions
Només hi ha dues possibilitats de resposta per a l’entrevistat.
Ex:
.Bruce Springsteen o Elvis Presley?
.Poesia o novel·la?
.Blanc o negre?
.Gat o gos?
.Carn o verdura?
.Sardana o jota?
PASSOS A SEGUIR PER A FER UNA BONA ENTREVISTA
1. Decidir a qui volem entrevistar i què volem aconseguir amb l’entrevista. Pensa a ésser sobretot educat/da i respectuós amb qui entrevistem. I al final agrair-li la seva atenció ja que potser prefería fer alguna altra cosa i l’hem molestat.
2. Realitzar una pluja d’idees amb les preguntes que li volem fer.
3. Portar les preguntes anotades en un full per no oblidar-se i fer-ne algunes d’esbarjo, tipus “què t’agrada fer al teu temps lliure?”
4. Si es pot, enregistrar l’entrevista i transcriure-la a casa o si tens traça anotar les respostes emprant abreviatures. Pensa que alguns entrevistats responen ràpid i no ho podràs anotar tot, a més pots fatigar-lo abans d’hora. Si pots i per guanyar temps, porta les preguntes anotades al portàtil i tu mateix/a o la teva companya (si sou dos) que anoti les respostes ja en un document de Word, guanyareu hores!
5. Aportar les dades del discurs real i sempre entre parèntesi. Ex: (riu), (tota seriosa), (s’emociona)… per ajudar a entendre el missatge transmès.
6. Tenir molta cura a l’hora de comunicar allò que ha dit l’entrevistat. Un dels problemes actuals és quan l’entrevistat afirma: “jo no vaig dir que…”
7. Retoca una mica l’escriptura de l’entrevista. Intenta que l’escriptura sigui el màxim de formal possible. Tot i que és lògic que acostumen a sortir col·loquialismes o fins i tot algun castellanisme, perquè l’entrevistat/da ha preferit dir-ho així. Si no els volem corregir posem-los entre cometes.
8. Destacar el títol de la secció, el nom de l’entrevistat/da amb la professió que exerceix i una frase que vulguis citar i destaqui dins de l’entrevista.
Ex:
L’ENTREVISTA
Joan Jordi Casals escriptor i professor d’universitat
“El mal d’aquest món no és la contaminació atmosfèrica sinó els polítics que fan les lleis per no aturar-la”
(Entre cometes i en negreta)
N.B. Exemple inventat.
9. Si es vol, es pot destacar una o dues cites més, però amb lletra més petitona.
10. Pensa a colorar les preguntes en negreta per a què es vegin.
11. Les respostes de l’entrevistat no cal posar-les en cursiva.
12. No t’oblidis de posar el nom de qui realitza l’entrevista.
Ex: Per + nom i cognoms
.Alguns exemples d’entrevistes les trobareu dins l’INFOFOIX:
Apa, ara us toca a vosaltres posar fil a l’agulla i fer una bona entrevista!
N.B. Si al centre feu una revista potser aquests onze ítems t’ajudaran a pautar-la.
(Adaptat de: DIVERSOS, (2011). Llengua catalana i literatura, Editorial Teide, Barcelona i ampliat per Josep Maria Corretger)
(Imatge extreta de: negocios.uncomo.com)
!!EXERCICIS:
1. Cerca una persona que t’interessi i realitza una entrevista de vuit preguntes i transcriure-les aquí. Pensa en escriure una petita presentació. Aquest exercici val tres positius.
2. Entrevistat a tu mateix/a. Ha d’haver preguntes sobre l’institut, caràcter, amigues, aficions.
3. Busca un professor amb qui tinguis bona relació i realitza una petita entrevista de deu preguntes, segur que t’ho passaràs bé fent-la. Val tres positius.
4. Realitza un mapa conceptual amb els passos per portar a terme una entrevista.
5. Quines dificultats comporta realitzar una entrevista? Pensa-les, reflexiona-les i anota-les aquí justificant la teva resposta.
6. Dóna una ullada als principals diaris que tenim tant en català com en castellà i anota els que tenen entrevistes a la darrera pàgina, és a dir, a la contraportada.
7. Cerca una entrevista en paper o en format digital i assenyala les principals parts de que consta
8. Fòrum: t’has sentit còmode/a fent l’entrevista? A qui t’agradaria entrevistar i per què? Quines preguntes li faries?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada